Muistutus koripallonvanhemman tärkeimmistä säännöistä

9.10.2014

Kausi alkaa ja uusien, sekä vanhojen korisvanhempien on syytä muistuttaa itseään vanhempien käyttäymissäännöistä, sekä keitä varten olemme täällä seurassa.

Kauden alkaessa muistutus koripallovanhemman tärkeimmistä säännöistä:

1. Tehtäväsi ei ole kasvattaa ammattiurheilijaa - tehtäväsi on auttaa kasvattamaan valmennuskelpoinen, motivoitunut, innostunut ja harrastukseensa sitoutunut nuori.

2. Lapsesi urheilullinen menestys ei määrittele sitä minkälainen vanhempi olet - vanhemmuuttasi heijastaa lapsesi kyky toimia osana joukkuetta, joka kunnioittaa yhteisiä sääntöjä ja joukkuekavereita.

3. Tämä ei ole Sinun harrastuksesi ja tavoitteesi, vaan lapsesi - keskity olemaan rohkaiseva ja tue lastasi harrastuksessaan.

4. Valmentajat peluuttaa lapsia, jotka antavat joukkueelleen parhaat mahdollisuudet menestyä, joilla on hyvä asenne, jotka harjoittelevat kovaa ja arvostavat rooliaan joukkueessaan - jos koet, että valmentajasi "ei tykkää lapsestasi" on todennäköistä, että lapseltasi puuttuu vielä yksi tai useampi näistä ominaisuuksista.

5. Luota joukkueen valmentajaan - valmentaja haluaa auttaa joukkuetta voittamaan, jos lapsesi pystyy tässä toimimaan joukkueen mukana, hän pelaa enemmän, jos ei - hän ei pelaa. Valmentaja on paras henkilö arvioimaan tätä.

6. Älä valmenna katsomosta käsin - kannusta lastasi ja joukkuetta niin paljon kuin haluat, mutta älä anna ohjeita lapsellesi, tai joukkueelle. Ainoa ääni, jonka pelaajien tulee kuulla jakamassa ohjeita on valmentajan ääni.

7. Valmentajan tehtävä on ratkaista mikä on joukkueelle parasta, ei yksittäiselle lapselle. Oman lapsesi etu ja joukkueen etu ei aina ole sama asia.

8. Älä vaadi vanhempana keskustelua valmentajan kanssa lapsesi peliajasta, joukkueen strategiasta, tai toisista pelaajista. Valmentaja hoitaa ja vastaa valmentamisesta.

9. Rohkaise lastasi puhumaan suoraan valmentajan kanssa, jos lapsella on jotain asioita joista hän haluaisi keskustella joukkueen asioihin liittyen. Erillinen keskustelutilaisuus voidaan järjestää, jossa vanhempi on mukana, mutta kaikki keskustelut tulee olla pelaajan ja valmentajan välisiä, vaikka vanhempi olisi mukana.

10. Älä aliarvioi joukkueen valmentajaa lapsesi kuullen - "teidän valmentaja ei tiedä tästä mitään", tai "sinun pitäisi päästä pelaamaan enemmän" -eivät rakenna luottamusta lapsen ja valmentajan välillä, vaan aiheuttavat ainoastaan lisää huonoa asennetta ja tapoja lapselle keksiä syitä miksi joukkueessa tapahtuu asioita, joista hän itse ei ole vastuussa.

11. Mikäli lapsesi ei saa tarpeeksi peliaikaa, tai joukkue häviää tiukan ottelun - auta lastasi ymmärtämään miten asioihin voi itse vaikuttaa ja seuraavalla kerralla toimia paremmin. 

12. Älä puutu tuomarien toimintaan - tuomarit yrittävät parhaansa ja jos rupeat neuvomaan tuomareitakin, teet vain itsestäsi ja koko joukkueesta vähintäänkin kyseenalaisen. Useimmiten tuomareilla on parempi kyky nähdä ja ymmärtää käynnissä olevaa peliä, kuin yksittäisellä vanhemmalla. 

13. Älä pakota lastasi tekemään ylimääräisiä harjoitteita omalla ajalla. Jos lapsi on itseohjautuvainen ja menee heittelemään, tai tekemään joukkueen asioita, se on ainoastaan hieno asia. Lapsesi saa paljon paremman oppitunnin siitä, että harjoittelun vähyydestä johtuen ei mahdu joukkueeseen, tai ei saa omasta mielestään tarpeeksi peliaikaa, kuin se, että sinä vanhempana olet pakottanut hänet siihen.

14. Nauttikaa lapsenne yhteisestä urheiluharrastuksesta - on hyvin todennäköistä, ettei lapsestasi tule ammattikoripalloilijaa, tai urheilijaa, joten nauttikaa ennemmin tästä ajasta, kun saatte harrastaa yhdessä, koska lapsesi pelaaminen ja harrastaminen loppuu nopeammin kuin arvaatkaan.

Katso vanhempien video täältä